Rekruttering med profilværktøjer

Når organisationer og virksomheder skal finde nye medarbejdere, så er det ikke komplet ligegyldigt, hvilke personer man vælger til jobbet. Der findes selvfølgelig en række job, som kræver mindre analyse og vurdering i forhold til kandidaten end andre.

Når du skal rekruttere den rette person eller de retter personer til dit projekt, så skal du tage højde for en række forskellige ting. For det første skal du finde ud af, om projektet er et solo-projekt, eller om der kommer til at være flere medarbejdere på holdet.

Hvis der skal indgå flere forskellige personer i et team, så er det nemlig meget vigtigt, at du sørger for at sammensætte et optimalt og velfungerende team. En af grundstenene i ethvert godt samarbejde er derfor også, at man sammensætter de rette profiler, hvilket så bringer os videre til rekrutteringen, hvor det netop handler om at finde de rette profiler.

Det koster mange penge at rekruttere den forkerte

Vidste du, at det hurtigt kan komme til at koste op til 2,5 gange kandidatens løn, hvis du rekrutterer forkert? Det er ikke blot spild af penge, det er også spild af vigtige ressourcer såsom energi og ikke mindst tid – både for organisationen som helhed, dig, resten af teamet og selve kandidaten.

Derfor er det essentielt, at du træffer den helt rette beslutning, når du skal tage stilling til de forskellige valg vedrørende rekruttering. Det kan koste dyrt at sjuske – også på dette område.

Læs også: Sådan skriver du den perfekte projektbeskrivelse

Rekruttering med JTI profilen

Når du skal til at rekruttere en eller flere nye medarbejdere til virksomheden, så kan du bruge JTI profilen til at vurdere personligheden hos hver enkel kandidat. JTI profilen er et stærkt og hyppigt anvendt profilværktøj, som mange virksomheder anvender til at få en forståelse for menneskets individuelle præferencer.

Du kan bruge JTI profilen til at se, om den enkelte kandidat passer ind som det manglende led i det konkrete team, du er ved at sammensætte. Det er dog vigtigt, at du ved, hvilken profil du leder efter, før du kan få gavn af JTI profilen. Og til dette kan du f.eks. anvende Belbins teamroller som model.

Rekruttering med Belbins teamroller

Belbins teamroller er et stærkt profilværktøj, som egner sig meget effektivt til at sammensætte teams af kompetente medarbejdere. Værktøjet bruges til at opnå det bedste team, som på den mest optimale måde kan klare den opgave, de stilles overfor.

Selve værktøjet er baseret på en profilering ud fra 9 forskellige teamroller. Når en kandidat har gennemført testen, vil du have et klart billede af, hvilke teamroller han eller hun udfylder. Hver person kan sagtens dække 2-3 teamroller, og således skal du sørge for, at alle 9 roller er udfyldt af x-antal kandidater.

Når det kommer til rekruttering, så er Belbins teamroller ganske fremragende til at finde ud af, hvilke profiler du skal rekruttere. Med andre ord: Hvilke teamroller ud af de i alt 9 roller mangler du på dit team, før det er fuldendt – ifølge Belbins teamrollemodel?

Når du så har et klart billede af, hvilke roller der mangler, så kan du begynde rekrutteringen og alt, hvad det indebærer. Når du skal vurdere ansøgninger og føre ansættelsessamtaler, så kan du passende bruge JTI profilen eller Belbins teamroller til at vurdere, om vedkommende er den rette til arbejdet i lige netop dét team.