Sådan skaber du en god ansættelsessamtale

Når du skal ansætte nye folk til dit team, hvad enten der er tale om et enkeltstående projekt eller en længerevarende, fast stilling, så er det meget vigtigt, at du fører en professionel og korrekt ansættelsessamtale. Det gælder om at afstemme forventninger mellem virksomhedens målsætninger, projektets mål og endeligt de personer, som du skal bruge på dit team.

Der skal være en meget klar sammenhæng mellem kompetencer hos de enkelte medarbejdere og det mål, i sammen skal opnå. Hvis du ansætter en person, som alligevel ikke egner sig til jobbet, så kan det hurtigt skabe problemer og dårlig stemning på teamet.

Derfor er det vigtigt, at du følger de nedenstående råd og tager dem seriøst, når du skal afholde din næste ansættelsessamtale.

Forbered dig grundigt

En af de allervigtigste ting for dig, som leder, når du skal til at afholde en ansættelsessamtale, er din forberedelse. Mangel på forberedelse er en af de største årsager til fejlansættelser, og det kan hurtigt koste virksomheden dyrt.

Der kan også være rigtig mange grunde (og dårlige undskyldninger) til, at vi som ledere ikke forbereder os grundigt nok inden en ansættelsessamtale. I de fleste tilfælde vil undskyldningerne være noget i retningen af mangel på tid, hovmod eller lignende.

Hvis i er flere personer om at skulle vurdere og interviewe kandidaten, så er det også vigtigt, at i alle sammen har forberedt jer ud fra en fælles forventning og overensstemmelse. I vil med garanti have forskellige spørgsmål, og i vil også lægge vægt på forskellige værdier og kompetencer. Derfor kan det hurtigt skabe uro og forvirring, hvis i ikke lægger en intern plan for ansættelsessamtalen, inden den finder sted.

Vær opmærksom på dit kropssprog

Langt størstedelen af vores kommunikation og forståelse af hinanden foregår via vores kropssprog. Det er noget, som de fleste af os ikke tænker på i hverdagen, men det er faktisk hamrende vigtigt at holde øje med – især som leder.

Endnu mere vigtigt er det, at du har styr på observationen og tolkningen af en kandidats kropssprog, når du afholder ansættelsessamtaler. Personens kropssprog siger nemlig utrolig meget om vedkommendes personlighed. Er der tegn på usikkerhed, manglende interesse eller engagement, eller måske en dominerende og selvsikker personlighed? I så fald er det vigtigt, at du fanger disse nonverbale signalerer og bruger dem, når du skal lave en samlet vurdering af hver enkel kandidat.

Lad andre hjælpe til

Når man taler om fejlansættelser, så forlyder det sig, at en ansættelse af en forkert kandidat typisk koster organisationen omkring 100.000 kroner. Det er rigtig mange penge, som kunne have været brugt på noget meget mere produktivt og successkabende.

Derfor er det vigtigt, at du ansætter den helt rette person til stillingen. Mange leder kommer dog desværre til at springe en smule over, hvor gærdet er lavest, når det drejer sig om dybdegående vurderinger af hver enkel kandidat. Derfor er det meget vigtigt, at du lader andre personer om at interviewe og vurdere kandidaten ud over dig selv, så i er helt sikre på, at i ansætter den rette.