Motivation og arbejdsglæde

Motivation er jetbenzinen, der driver dig selv og dine medarbejdere fremad. Det er ligesom medvind på cykelstien. Du skal træde i pedalerne, uanset hvordan vinden blæser. Men hvis du har en god vind i ryggen, så går alting lettere.

Men hvor vinden er lidt svær at regulere, når du cykler efter morgenbrød, så kan du arbejde aktivt med motivationen. Men for at gøre det så skal du vide noget meget vigtigt om motivation.

Motivationen kan ikke trækkes ned over folk. Det skal komme indefra.

Motivation er ikke ligesom brændstof på en bil, som du bare holder ind og tanker. Men i dag får du nogle øvelser, der hjælper dig til at grave motivationen frem, så du får lidt flere dage med medvind på cykelstien.

Indhold i artiklen

Hvad får dig op om morgenen?

Nogle dage er bare fantastiske. Arbejdsopgaverne blev tjekket af på to-do listen i et vanvittigt tempo, og du er nærmest helt høj over dit arbejde. Andre dage er knap så fulde af positive superlativer (læs: lortedage).

Her får du en øvelse, der hjælper dig til at dyrke din egen indre motivation. For hvis du ved, hvad det er, der motiverer dig på de gode dage, så er du et par solide skridt tættere på mange flere dage, hvor vinden blæser i den rigtige retning.

Find pen og papir frem, åbn din digitale notesbog eller sæt fut i diktafonen. Uanset hvilket arbejdsredskab, du vælger, så skal du nu svare på følgende 3 spørgsmål:

  1. Hvad får dig op om morgenen?
  2. Hvor finder du din energi?
  3. Hvad er dit drive?

Det er simple spørgsmål. Men svarene er vigtige. For de er nøglen til at opdyrke endnu mere indre motivation.

Den her øvelse vil vi opfordre dig til at gentage med jævne mellemrum, så du husker at reflektere over, hvordan du skaber endnu flere fede dage.

Hvordan virker motivation?

(En bowling-beretning)

To bowlinghold står overfor hinanden. Spørger du spillerne på de enkelte hold, så vil hver og en svare, at de er topmotiverede til denne kamp. De vil gøre alt for at knalde kegler og slide sejren hjem.

Inden kampen afspiller trænerne fra begge hold videoklip fra tidligere kampe. Den ene træner viser udelukkende klip, hvor holdet har lavet fejl. Den anden afspiller klip fra kampe, hvor holdet var på toppen og brillerede.

Hvilket hold tror du vinder kampen?

Det gjorde holdet, hvor træneren viste klip fra tidligere sejre. Det positive klip.

Motivation er en sjov størrelse. Vi kan simpelthen tænke os selv ind i tidligere følelser af at være motiverede. Positive tanker er vanvittigt motiverende. Så når dine medarbejdere begynder at få sortsyn og har svært ved at finde motivationen, så er det din opgave som leder at finde tilbage på sporet og booste motivationen.

Du skal altså kunne holde hovedet koldt og grave de positive ting frem, når det ser allersortest ud. Og det bliver altså lettere, hvis du har forberedt dig i de perioder, hvor det bare kører derudaf.

Du skal altså vide, hvad der motiverer den enkelte af dine medarbejdere, i hvilke situationer de får ny energi, og hvad der får dem op om morgenen.

Gys, gab & guf øvelsen

Gys, gab & guf øvelsen ser lige så simpel ud, som den er effektiv.

Helt overordnet handler det om, at du får inddelt din arbejdsdag, så du har en topmotiverende fordeling (og det er meget indviduelt) af arberjdsopgaver mellem dem, hvor du bliver presset, dem hvor du brillerer, og dem hvor du arbejder med lukkede øjne.

Altså, hvor meget gys, guf & gab skal der være i din arbejdsdag?

Hvad er en Gys-opgave?

Gys-opgaverne er dem, hvor du er ude af din komfort zone. For nogle mennesker er det spændende nye udfordringer, for andre er det så grænseoverskridende, at skrækken er malet i ansigtet. Nogle trives med nye opgaver, andre gør bestemt ikke.

Hvordan har du det med Gys-opgaverne?

Hvad er en Guf-opgave

Guf-opgaverne er dem, hvor du finder energi. Nogle trives med de trygge rammer, hvor andre hurtigt begynder at mærke rutinens tunge åg.

Hvordan har du det med Guf-opgaverne?

Hvad er en Gab-opgave?

Gab-opgaverne er dem, som du løser uden at skulle tænke over det. Nogle mennesker har brug for at restituere med sådanne opgaver, andre begynder lynhurtigt at kede sig.

Hvordan har du det med Gab-opgaverne?

Det er, som sagt, meget individuelt hvilke opgaver, der motiverer os. Men en ting har vi alle sammen til fælles. Vi er meget mere effektive, når vi er motiverede!

Din opgave er nu at prioritere de forskellige typer af opgaver i procentdele. Hvis du eksempelvis trives med opgaver, hvor du bliver skubbet ud over kanten og i momenter har brug for at lade op til de store nye udfordringer, så kunne din Gys, guf & gab-model se sådan her ud:

GYS = 55 % GAB = 15 % GUF = 30 %

Hvad vil du bruge dit motivationsboost til? Del dine mål på #kickstartledelse.

Du kan også tage en snak med dine medarbejdere om, hvordan deres motivations-prioritering ser ud, så du bliver helt skarp på, hvordan du bedst uddelegerer opgaver, der motiverer dine medarbejdere.

Og husk. Du har brug for en bred vifte af medarbejdere. Så du får løst alle Gys, Guf & Gab-opgaverne af topmotiverede medarbejdere. Så ligesom når vi arbejder med personprofiler, arketyper og teamroller (hvis du ikke kender det, så bare rolig, det kommer senere i kurset), så er der ikke nogen motivationsprioriteringer, der er bedre end andre. Det er kombinationen af forskellige styrker, der gør jer gode.